Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Avertisment dur de la Bucureşti! Iohannis: Nu suntem convinşi că Guvernul din Chişinău doreşte un parcurs european

Avertisment dur de la Bucureşti! România va coopera deplin cu guvernul de la Chişinău numai când acesta va demonstra, prin fapte, continuarea parcursului european al Republicii Moldova. Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis acest mesaj, azi, la întâlnirea cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi la Bucureşti.

Klaus Iohannis a vorbit despre cooperarea dificilă cu guvernul de la Chişinău, pe fondul unor relaţii incerte ale Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Liderul de la Cotroceni le-a transmis ambasadorilor europeni că Bucureştiul se alătură aşteptărilor UE privind voinţa politică a Chişinăului de a implementa reforme.
 
KLAUS IOHANNIS, preşedintele României: „Vom continua doar proiectele de sprijin, care sunt dedicate direct cetăţenilor, proiectele cu impact la nivel local şi proiectele de interconectare strategică. Vom relua cooperarea deplină doar atunci, când vom vedea, la nivel guvernamental, acţiune concretă îndreptată spre continuarea parcursului european, a procesului de reformă, cu precădere în domenii precum justiţia, administraţia şi combaterea corupţiei, de natură să asigure un parcurs democratic şi predictibilitate în plan intern şi extern."
 
Preşedintele republicii Moldova, Igor Dodon, s-a arătat, însă, încrezător privind continuarea cooperării cu România.

 IGOR DODON, preşedintele Republicii Moldova: „Noi stimăm partenerii noştri români, fraţii de peste Prut. Noi pledăm pentru relaţii bune şi vom continua relaţiile bune cu statul vecin, care e partenerul strategic numărul unu. La aspectul comerţului bilateral este partenerul numărul unu România. Avem mai multe proiecte comune care trebuie să fie implemetate şi cred că relaţiile dintre ţările noastre trebuie să continue, indiferent cine se află la guvernare la Chişinău sau la Bucureşti."
 
De asemenea, Igor Dodon şi-a exprimat convingerea că actualul guvern de la Chişinău va continua reformele pro-europene.
 
IGOR DODON, preşedintele Republicii Moldova: „Eu ştiu că domnul prim-ministru este destul de hotărât în ceea ce ţine de implementarea şi continuarea reformelor pe linia parcursului european. Noi am spus foarte clar lucrul ăsta. Şi aţi văzut, deja, şi multe acţiuni lansate de guvernul de la Chişinău pentru implementarea agendei reformelor conform aqui-ului comunitar."
 
Bruxelles-ul a semnalat, în mod repetat, că aşteaptă reforme concrete pentru a continua asistenţa financiară deblocată în timpul fostului guvern, condus de Maia Sandu. Actualul executiv, care se declară tehnocrat, nu dă semne că ar urma să renunţe la vectorul european, dar analiştii politici atrag atenţia asupra intensificării relaţiilor cu Rusia, Uniunea Euroasiatică şi CSI. Principalele restanţe ale Republicii Moldova, în implementarea Acordului de Asociere cu UE, rămân la capitole precum reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei.
Similare
RECOMANDĂRI