Conflictul transnistrean. Opinie: Declaraţia ministrului de Externe demonstrează poziţia Federaţiei Ruse
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Conflictul transnistrean. Opinie: Declaraţia ministrului de Externe demonstrează poziţia Federaţiei Ruse

Declaraţia ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi, care consideră că “armata rusă nu a făcut altceva decât să aplaneze conflictul din 1992 de pe Nistru şi să oprească vărsările de sânge”, a stârnit un val de critici. Experţii consideră că, de fapt, armata Federaţiei Ruse a fost cea care a declanşat acest război, iar trupele de ocupaţie ale armatei ruseşti staţionează ilegal din 1992 pe teritoriul de Est al Republicii Moldova. Opinia a fost expusă în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

General-maiorul de poliţie, Victor Catan, consideră că atât Aureliu Ciocoi cât şi Igor Dodon, împărtăşesc opinia ruşilor.

„Războiul s-a început după actele teroriste organizate de separatiştii proimperiali care nu doreau ca Republica Moldova să propăşească pe calea autodeterminării ca stat suveran şi independent. Cu atacuri banditeşti, cu luare de ostatici a poliţiştilor de către bandiţi, aşa a început războiul. Interpretările, atât din partea ministrului de Externe, cât şi a lui Igor Dodon, demonstrează o opinie a forţelor Federaţiei Ruse,” a declarat Victor Catan, general-maior de poliţie, în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

Fiind întrebat dacă această declaraţie făcută de către Ministrul de Externe trădează cumva adevărata faţă a actualei guvernări de la Chişinău, Anatol Ţăranu, fostul ambasador al Republicii Moldova în Rusia s-a arătat convins de acest lucru, afirmând că această declaraţie promovează interesele Federaţiei Ruse care este foarte cointeresată ca anume aşa să fie prezentate lucrurile care s-au întâmplat în 1992.

„Desigur că trădează. Nu putem decât să înţelegem că Ministerul de Externe condus de către domnul Ciocoi, care este promovat în acest sens de către Igor Dodon, promovează o politică care intră în contrasens cu interesele naţionale ale Republicii Moldova ca un stat independent, promovează interesele Federaţiei Ruse care este foarte cointeresată ca anume aşa să fie prezentate lucrurile care s-au întâmplat în 1992,” a declarat Anatol Ţăranu, fostul ambasador al Republicii Moldova în Rusia.

Potrivit lui Viorel Cibotaru, ex-ministru al Apărării, prezent şi el în studioul emisiunii, declaraţia lui Ciocoi nu este o gafă, dar o slăbire esenţială a poziţiei Republicii Moldova faţă de soluţionarea acestui conflict. 

„Să nu credeţi că este o gafă, este o slăbire esenţială a poziţiei Republicii Moldova faţă de soluţionarea acestui conflict. Cu siguranţă ea descurajează toţi partenerii şi prietenii noştri din UE, care se confruntă cu acelaşi inamic - Feederaţia Rusă,” a spus ex-ministru al Apărării.

Menţionăm că ministrul de Externe, Aureliu Ciocoi, consideră că “armata rusă nu a făcut altceva decât să aplaneze conflictul din 1992 de pe Nistru şi să oprească vărsările de sânge”.

Veteranii Războiului din 1992 cer demisia lui Aureliu Ciocoi: Cel care a iniţiat războiul a fost prefăcut în pacificator

Similare
RECOMANDĂRI