Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Coşurile de gunoi - tot mai greu de găsit. Autorităţile municipale spun că în acest an vor fi cumpărate peste 300 de unităţi

Bilete de la transportul în comun, coji de banane, ambalaje şi mucuri de ţigară zac peste tot pe străzile Chişinăului. Coşurile de gunoi sunt tot mai puţine şi mai greu de găsit, iar locuitorii oraşului se plâng că nu au unde arunca resturile. Autorităţile recunosc că nu sunt suficiente coşuri şi promit că situaţia se va îmbunătăţi în acest an.

IRINA MIHAILICI, reporter TVR MOLDOVA: „Coşurile de gunoi sunt o adevărată problemă pentru locuitorii Chişinăului. Acestea pot fi observate din ce în ce mai rar. Am decis şi noi să facem un experiment şi să vedem în cât timp găsim un coş de gunoi pentru a arunca această pungă. După mai bine de zece minute de căutare, am găsit un coş de gunoi, ce-i drept instalat de un agent economic”.
 
Pe străzile secundare trebuie să cauţi coşurile de gunoi cu mare atenţie. Oamenii spun că nu au unde să-şi arunce resturile, şi aşa apare mizeria din oraş. De nevoie, unii improvizează coşuri de gunoi din cutii de carton.

„-Aţi avut cazuri când aţi stat cu hârtia în buzunar pentru că nu aveaţi unde arunca ?

- Chiar azi, nu am avut unde arunca şi am purtat în geantă până am dat de o urnă. Foarte mare problema şi nu numai prin oraş, dar şi prin sate.”
 
„- Am mers 200 de metri nu am văzut.
– Ar trebui să fie mai multe coşuri de gunoi, unde aruncaţi hârtiile?
– Eu în buzunar le ţin.
– ŞI acum aveţi buzunarul plin?
– Ei mă rog, bilete, tichete”.
 
„-Sunt ca puţine, dar cum să vă zic.
– De obicei ţineţi hârtiile până găsiţi un loc ?
– Desigur le pun într-un săculeţ în geantă şi le arunc, dacă nu am prin apropiere, nu le arunc jos”.
 
Pe bulevardul Ştefan Cel Mare, cele mai multe coşuri de gunoi sunt plasate în staţiile de aşteptare a mijloacelor de transport în comun. În rest, cam lipsesc.
 
„-Lipsă este, că dacă ar fi, ar fi şi curăţenie mai bună.
-Aşa oamenii nu prea au unde să arunce?
- Corect. Corect”.
 
„-Este lipsă.
- Ce ar trebui să facă autorităţile?
- Să pună mai multe, prin centru mai ales, e foarte murdar.
- Oamenii nu prea au unde arunca şi adesea ....
- Aruncă pe jos”.
 
Pe unele străzi, trecătorii folosesc coşurile instalate de agenţii economici.
 
„Noi, special, am instalat un coş de gunoi ca oamenii să aibă unde să arunce şi să nu se murdărească.”
 
Autorităţile recunosc că în oraş nu sunt suficiente coşuri şi spun că se vor face investiţii în această direcţie.
 
VICTOR CHIRIONDA, viceprimar: „Cu Ştefan cel Mare situaţia e mai complicată, din cauza lucrărilor, din cauza proiectelor de renovare acolo au fost probleme. În fiecare an se alocă bani pentru asta, direcţia locativă procură, le instalează.  Sunt de acord, nu sunt, lipsesc şi trebuie să mai fie amplasate”

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Generale Locativ-Comunale, în acest an vor fi cumpărate peste 300 coşuri de gunoi. Pe Bulevardul Ştefan cel Mare urmează să fie instalate 60 de coşuri, având o capacitate de 80-100 de litri. Mai mult, autorităţile locale vor să schimbe şi modelul coşurilor, astfel încât toate să arate la fel.
Similare
RECOMANDĂRI