Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Europarlamentar: În lipsa unui acord cu FMI, asistenţa macrofinanciară din partea UE va fi suspendată automat

În lipsa unui acord cu FMI, asistenţa macrofinanciară din partea Uniunii Europene va fi suspendată automat! Anunţul a fost făcut la emisiunea Punctul pe Azi, de la TVR MOLDOVA, de europarlamentarul, Siegfried Mureşan. Oficialul a mai declarat că asistenţa financiară depinde şi de modul în care autorităţile de la Chişinău vor reforma justiţia. Lucrurile vor deveni clare după reuniunea Comitetului de Asociere UE – Republica Moldova, care va avea loc la Chişinău, pe 20 februarie. 

SIGFRIED MUREŞAN, eurodeputat PPE: „Este cea mai importantă reuniune dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană de la preluarea puterii de către noul Guvern. Atunci vom avea, de fapt, testul relaţiei dintre UE şi Republica Moldova sub conducerea actualului Guvern. Atunci vom vedea dacă progresele în Republica Moldova sunt suficiente în toate domeniile, dacă există o perspectivă pentru întărirea relaţiilor, pentru un ajutor mai consistent pentru Republica Moldova.”
 
Mureşan spune, însă, că reforma Justiţiei rămâne hârtia de turnesol pentru autorităţile de la Chişinău.
 
SIGFRIED MUREŞAN, eurodeputat: „Din păcate, tocmai modul în care acest Guvern a venit la putere, ridică semne de întrebare privind ataşamentul său faţă de independenţa justiţiei.”

Europarlamentarul a mai adăugat că, în lipsa unui acord cu FMI, ultimele două tranşe din asistenţa macrofinanciară de 100 de milioane de euro nu vor ajunge la Chişinău.
 
SIGFRIED MUREŞAN, eurodeputat PPE: „Sub nicio formă. Aici lucrurile sunt foarte clare şi este, practic, un automatism aici. Nici măcar nu este nevoie de luarea unei decizii. Aici vă spun foarte clar: în lipsa unui acord cu FMI, asistenţa macrofinanciară este automat şi imediat suspendată. 33.40 Eu nu-mi doresc acest lucru. Sper foarte mult să nu ajungem acolo. Trebuie un acord cu FMI. E, în primul rând, în interesul RM.”
 
Actualul program cu Fondul Monetar Internaţional se încheie în luna martie. După ce anterior, premierul Ion Chicu spunea că Republica Moldova ar putea lua o pauză în relaţia cu FMI, pe 5 februarie, şeful Executivului anunţa că autorităţile vor iniţia negocieri pentru un noi acord cu Fondul Monetar Internaţional.
Similare
RECOMANDĂRI