În atenţia transportatorilor! De la 1 martie, Bulgaria introduce sistemul electronic de colectare a taxelor rutiere
Vizualizari:

În atenţia transportatorilor! De la 1 martie, Bulgaria introduce sistemul electronic de colectare a taxelor rutiere

Din 1 martie un nou sistem electronic de colectare a taxelor rutiere va fi introdus pe teritoriul Republicii Bulgaria.

Taxa se va percepe pentru vehiculele şi combinaţiile de vehicule a căror greutate totală maxim admisă depăşeşte 3,5 tone, în funcţie de distanţa parcursă, caracteristicile tehnice ale vehiculului (categoria de greutate, numărul de axe, clasa de emisii) şi categoria de drum, scrie bizlaw.md.

Reţeaua drumurilor cu taxă include toate autostrăzile şi drumurile de clasa I, lista cărora va fi publicată pe pagina web oficială a Administraţiei Naţionale a Taxelor www.bgtoll.bg, subordonată Agenţiei Infrastructurii Drumurilor a Republicii Bulgaria, care este responsabilă pentru colectarea taxelor rutiere www.api.bg.

Pentru utilizarea drumurilor cu plată au fost convenite următoarele tarife de taxare (leva bulgară BGN/km):

În cazurile dacă nu este posibil să se determine distanţa reală parcursă de vehicul, din alte motive decât defecţiunea tehnică a sistemului electronic de colectare a taxelor, se achită tariful la următoarea rată maximă:

La utilizarea reţelei de drumuri cu plată, operatorii de transport vor avea mai multe opţiuni de calcul a taxelor – obţinerea permisului de rută, instalarea unităţii electronice de bord GNSS sau dispozitivului GPS.

Astfel, transportatorii care nu au instalat unităţi electronice de bord GNSS sau dispozitive GPS pot utiliza reţeaua de drumuri cu plată după achiziţionarea permisului de rută. Pentru procurarea acestuia se indică punctele de plecare şi destinaţie, precum şi maxim patru puncte de-a lungul traseului şi informaţia de bază despre vehicul (numărul de înmatriculare, ţara de înregistrare, categoria de greutate, clasa de emisie şi numărul de axe).

 Permisul de rută se achită în avans şi este valabil doar pentru o singură călătorie pe cursa declarată. Acesta va fi valabil 24 de ore din momentul activării sale şi poate fi achiziţionat cu 7 zile în avans de către utilizatorii înregistraţi (înregistrarea se face prin e-mail prin intermediul platformei de achiziţie a permisului de trecere) sau cu 2 zile înainte - de către utilizatorii neînregistraţi.  

Achiziţionarea permisului de rută se efectuează prin intermediul ghişeelor administraţiilor locale a drumurilor, terminalelor de autoservire, paginii web oficiale www.bgtoll.bg şi aplicaţiei mobile BGToll App. Pentru verificarea procurării permisului poate fi accesată următoarea adresă electronică: https://trcbo.bgtoll.bg/RoutePass/Create?weightClass=2.

De asemenea, determinarea cuantumului taxei se poate efectua prin intermediul unităţii electronice de bord GNSS sau dispozitivului GPS care generează datele necesare pentru calcularea sumei spre achitare. Datele sunt prelucrate de către furnizorii naţionali de servicii de taxare (NSP), furnizorii europeni de servicii de taxare (EETS) în cazul unităţilor de bord GNSS sau de către furnizorii de date declarate în cazul dispozitivelor GPS, cu care Agenţia Infrastructurii Drumurilor, au semnat contracte de colaborare. Plata se poate efectua în avans sau conform condiţiilor furnizorului ales de către transportator.

Controlul achitării taxelor de drum va fi asigurat de către Agenţia Vamală Bulgară la punctele de trecere a frontierei, iar în trafic de către Ministerul de Interne şi Agenţia Infrastructurii Drumurilor.

Până la punerea în funcţiune a sistemului electronic, utilizatorii drumurilor cu plată vor achita în continuare vinieta (în prezent doar săptămânală şi zilnică) pentru vehiculele cu greutatea totală maxim admisă mai mare de 3,5 tone.

Similare
RECOMANDĂRI