VIDEO. PPDA îl acuză pe Igor Dodon că ar influenţa lista exportatorilor de fructe în Federaţia Rusă
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. PPDA îl acuză pe Igor Dodon că ar influenţa lista exportatorilor de fructe în Federaţia Rusă

Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr acuză şeful statului Igor Dodon că ar încerca să influenţeze lista exportatorilor de fructe pe piaţa Federaţiei Ruse. PPDA spune că deşi ANSA a stabilit şi expediat o listă, aceasta se încearcă a fi modificată în mod netransparent.

Alexandru Slusari, vicepreşedintele Parlamentului spune că, în cele 130 de companii care erau incluse pe lista exportatorilor în Federaţia Rusă, doar până la 20 de companii erau producători, restul fiind intermediari sau reexportatori.

După câteva săptămâni de lucru, ANSA extins această listă de la 130 de companii la 509, iar lista actualizată a fost expediată la Moscova.

„Din păcate, aprobarea listei actualizate a exportatorilor a fost tergiversată în Federaţia Rusă. Deţinem informaţia că acest lucru s-a întâmplat la ingerinţa lui Igor Dodon, care s-a implicat activ, invocând argumente strict politice. Mai mult decât atât, după schimbarea recentă a Guvernului procedura actualizării listei a devenit absolut netransparentă. Din surse demne de încredere, cunoaştem că ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului a intervenit în proces, depăşindu-şi inadmisibil atribuţiile. În consecinţă, în Federaţia Rusă a fost expediată o cu totul altă listă a exportatorilor, întocmită în mod obscur şi neconsultată cu asociaţiile agricultorilor”, declară PPDA.

La mijloc sunt „interesele meschine ale lui Igor Dodon şi ale anturajului acestuia”, spun cei din PPDA, care mai subliniază că la Moscova, în acest subiect ar fi intervenit şi fratele lui Igor Dodon.

În acest context, Platforma DA cere explicaţii publice de la ministrul Ion Perju şi conducerea ANSA pe acest subiect, şi insistă pe neadmiterea modificării listei exportatorilor fără consultări cu asociaţiile pomicultorilor şi solicităm adoptarea de urgentă a listei extinse menţionate mai sus a companiilor cu drept de export al fructelor în Federaţia Rusă.

În caz contrar Platforma DA spune că va cere demisia ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.


Similare
RECOMANDĂRI