Ce risc prezintă coletele venite din China. Ministrul Sănătăţii: În R. Moldova în curând vor ajunge 150 de teste pentru a diagnostica pacienţii cu coronavirus
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ce risc prezintă coletele venite din China. Ministrul Sănătăţii: În R. Moldova în curând vor ajunge 150 de teste pentru a diagnostica pacienţii cu coronavirus

​​​​​​​Coronavirusul, apărut în China, a ucis deja peste 900 de persoane şi a îmbolnăvit alte peste 40.000. Având în vedere rapiditatea cu care s-a răspândit virusul ucigaş, multe persoane se întreabă dacă coronavirusul poate fi transmis prin intermediul coletelor comandate de pe cea mai populară platformă de cumpărături online din China. Ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Viorica Dumbrăveanu, ne dă asigurări că coletele venite din China nu reprezintă nici un risc, iar în Republica Moldova la momentul actual nu avem înregistrat nici un caz de coronavirus.

„Coletele venite din China nu reprezintă nici un risc. Virusurile reci tind să supravieţuiască mai puţin de 24 de ore în afara corpului uman. De asemenea, virusul nu ar putea supravieţui mai mult de câteva ore pe suprafeţe plastice sau din alte materiale, pe distanţe atât de lungi,” a declarat Ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

Noul virus chinezesc este transmis de la om la om prin picături de salivă expectorate de o persoană infectată atunci când strănută sau tuşeşte iar Republica Moldova este pregătită pentru a face faţă unor eventuale îmbolnăviri cu coronavirus, potrivit ministrului sănătăţii.

„La momentul actual nu avem înregistrat nici un caz de coronavirus pe teritoriul Republicii Moldova şi nici în ţările vecine. Asta nu înseamnă că nu trebuie să realizăm măsurile de precauţie. Am determinat sarcini concrete în instituţiile de sănătate. Am dotat cu medicamente şi dispozitive medicale ca să fim pregătiţi pentru orice. Simptomele sunt aceleaşi ca şi în cazul gripei, însă trebuie să fie respectate nişte reguli elimentare. În primul rând, cei care au ieşit din ţară trebuie obligatoriu la întoarcere să efectueze un control la medicul de familie. Este necesar să evităm locurile aglomerate şi nu în ultimul rând să ne spălăm cât mai des pe mâini,” a menţionat Viorica Dumbrăveanu.

Potrivit ministrului, în Republica Moldova în curând vor ajunfe mai multe teste care diagnostichează periculosul virus.

„Organizaţia Mondială a Sănătăţii urmează să ne ofere 150 de teste rapide cu o precizie foarte înaltă pentru a diagnostica pacienţii cu coronavirus,” a mai spus Viorica Dumbrăveanu.

Menţionăm că în China situaţia este alarmantă. Sunt 908 victime, potrivit celui mai recent bilanţ al autorităţilor. Peste 40 de mii de oameni sunt infectaţi. Şi situaţia pe vasul de lux aflat în largul portului japonez Yokohama se complică. În pofida carantinei au fost confirmate 66 de noi cazuri. Au fost infectaţi şi cetăţeni străini din Statele Unite, Australia, Filipine, Canada şi Ucraina, aflaţi, de asemenea, la bordul vasului.

Similare
RECOMANDĂRI