Primarii de oraşelor solicită Guvernului de la Bucureşti să investească direct în localităţile din R. Moldova
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Primarii de oraşelor solicită Guvernului de la Bucureşti să investească direct în localităţile din R. Moldova

În perioada 5-8 februarie 2020, 18 primari de oraşe din Republica Moldova au întreprins o vizită în oraşul Gura Humorului, România, unde s-a desfăşurat Consiliului Director al Asociaţiei Oraşelor din România (AOR). Alături de cei 45 de primari de oraşe din România, la eveniment au participat Vetuţa Stănescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei din România; Gheorghe Friptu, director în cadrul Ministerului Fondurilor Europene România şi Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava.

Printre problemele ce preocupă autorităţile locale din România, participanţii la Consiliul Director al AOR au scos în evidenţă necesitatea susţinerii necondiţionate a comunităţilor locale din Republica Moldova prin investiţii directe dar şi importanţa unei colaborări concrete dintre structurile asociative din dreapta şi stânga Prutului.

Preşedintele Asociaţiei Oraşelor din România Mădălin Ady Teodosescu a cerut Guvernului României să investească direct în comunităţile din Republica Moldova deoarece primarii ştiu cel mai bine care sunt nevoile şi priorităţile comunităţilor care i-au ales.

Preşedintele executiv al AOR Ionel Chiriţă a subliniat importanţa unui sprijin necondiţionat din partea autorităţilor române faţă de o dezvoltare locală competentă, unitară şi concretă a Republicii Moldova, iar experienţa primarilor de oraşe din România ar putea fi folosită pentru a coordona un program românesc de investiţie în Republica Moldova.  

„Structurile asociative din România şi Republica Moldova au capacitatea de a fi un promotor al dezvoltării comunităţilor din stânga Prutului. Împreună cu partenerii noştri din CALM, dar şi cu reprezentanţii structurilor asociative din România, cum sunt Asociaţia Oraşelor din România, Asociaţia Comunelor din România, Asociaţia Municipiilor din România am putea direcţiona eficient un set de investiţii care se vor regăsi în creşterea nivelului de trai al cetăţenilor din Republica Moldova, a declarat Ionel Chiriţă.

Astfel, Asociaţia Oraşelor din România a făcut un apel către Guvernul României dar şi către toţi reprezentanţii autorităţilor centrale şi locale de a construi împreună primul program transnaţional de finanţare al proiectelor de dezvoltare locală adresat direct unităţilor administrativ-teritoriale din RM.

De asemenea, primarii din Republica Moldova au avut o întrevedere cu angajaţii primăriei Gura Humorului, au cunoscut unele bune practici implementate de colegii lor de peste Prut, au vizitat Parcul de agrement Ariniş cu investiţii europene, Muzeul Etnografic din oraş, piaţa agroalimentară etc.

Vicepreşedintele CALM, primarul de Edineţ Constantin Cojocaru a afirmat că fondurile europene la care au acces primarii din România au propulsat dezvoltarea locală din dreapta Prutului. „Sunteţi oricând aşteptaţi la noi. Esenţa este să apropiem nu doar primarii, dar şi asociaţiile deoarece acestea ne ţin grămăjoară pe toţi", a menţionat Constantin Cojocaru.

Alexandru Bujoreanu, primarul oraşului Leova şi-a exprimat speranţa că aceste întruniri cu primarii din România vor genera unele înfrăţiri şi noi colaborări. „Mi-a plăcut că autorităţile centrale din România par a fi în subordinea primarilor şi nu invers. Sunt cerinţe mari faţă de Guvern şi reprezentanţii autorităţilor centrale ţin cont de părerea primarilor. 

Mariana Dimcenco, primarul oraşului Bucovăţ a rămas impresionată de investiţiile făcute în Gura Humorului care aduc venituri în bugetul primăriei. Totodată, alesul local din Bucovăţ a vorbit despre susţinerea din partea colegilor primari din Republica Moldova.  „Mi-am dat seama că aş putea să adresez colegilor mei orice întrebare, aceştia fiind dispuşi să ne susţină pe noi, cei care suntem la primul mandat. Nici nu am ştiut că în Republica Moldova sunt oameni atât de deschişi şi gata să sară în ajutor. După aceste patru zile m-am întors acasă cu o energie debordantă."

La 26 februarie 2018, Congresul Autorităţilor Locale din Moldova a semnat un acord de parteneriat cu Asociaţia Oraşelor din România. În această perioadă de timp cele două asociaţii reprezentative au realizat în comun mai multe evenimente de interes pentru reprezentanţii APL din cele două state.

Similare
RECOMANDĂRI