Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Rata criminalităţii rămâne crescută, dar ministrul Pavel Voicu se laudă cu rezultele obţinute

Sunt tot mai multe omoruri şi avem o rată crescută a criminalităţii dar ministrul de Interne, Pavel Voicu se laudă cu rezultele obţinute. Conform raportului de activitate pentru anul trecut, rata criminalităţii a fost mai mică faţă de anul 2018. Ministrul recunoaşte că cifrele sunt îngrijorătoare şi va lua măsuri. Promite că vor fi reparate 20 de secţii de poliţie şi vor fi angajaţi mai mulţi poliţişti.

Ministrul de Interne a citit raportul fără să-şi ridice ochii de pe foaie. Datele arată că anul trecut au fost aproape 30 de mii de cauze penale, dar cu 215 mai puţine faţă de 2018.

Rata criminalităţii a fost de 84 de infracţiuni la 10 mii de cetăţeni.

„Deşi trendul infracţiunilor deosebit de grave, grave şi mai puţin grave, este descrescător, numărul acesta se prezintă a fi înrgrijorător de mare, corelat fiind cu gravitatea, rezionanţa socială şi prejudiciile produse. Majoritatea acestori infracţiuni au fost comise de persoane aflate sub influenţa alcoolului, din familii social vulnerabile, neangajate în câmpul muncii”, a spus PAVEL VOICU, ministru al Afacerilor Interne.

Numărul infracţiunilor excepţional de grave a crescut anul trecut cu aproape 5 %. Cele mai periculoase locuri sunt în Orhei, Nisporeni, Hînceşti, Ştefan Vodă dar şi sectorul Buiucani din Chişinău.

„Din categoria infracţiunilor excepţional de grave fac parte cazurile de omor, viol, violenţă sexuală, trafic de copii. Pe parcursul anului 2019 se atestă o creştere doar la infracţiunile de omor cu 13 cazuri. Se atestă descreşte la infracţiunile de viol cu două cazuri, la trafic de copii cu trei cazuri, al vilenţe sexuală se menţine cifra de anul trecut – 32 de infracţiuni”, aprecizat VADIM COJOCARU, şef IGP.

Pentru a reduce numărul infracţiunilor, Ministerul de Interne vrea să mărească numărul poliţiştilor de sector, dar şi să renoveze 20 de inspectorate de poliţie. În prezent, din numărul total de 173 de secţii, doar 34 de dispun de condiţii optime de lucru.

„Noi ne propune ca un ofiţer de sector să deservească de la 2500 până la 3500 persoane. MUSCA  Noi avem 300 de funcţii vacante. Noi ne dorim să îmbunătăţim condiţiile de muncă pentru ofiţerii de sector, să facem ca această profesie să fie competitivă. O să propunem şi mărirea salariului pentru acei subofiţeri de sector”, a spus Pavel Voicu.

La prezentarea raportului a fost prezent şi premierul Ion Chicu.
 
„Rugămintea mea e ca să fiţi promotorii stabilităţii în Reublica Moldova Noi avem perioadă dificilă de mai mulţi ani. Sărăcia nu este factorul principal, e doar o consecinţă a faptului că lumea tot mai puţin crede în viitorul acestui stat, în instituţiile publice”, a precizat Ion Chicu.

În Ministerului de Interne al Republicii Moldova sunt aproape 17 mii de poliţişti.
 
Similare
RECOMANDĂRI