Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Revoltă în rândul comunităţilor de istorici din R. Moldova. A cui este „victoria” marcată la 9 mai

Revoltă în rândul comunităţilor de istorici din Republica Moldova. Ei se arată îngrijoraţi de faptul că, în acest an, pe 9 mai va fi marcată Ziua Victoriei, printr-o hotărâre aprobată de Guvernul de la Chişinău. Istoricii spun că acea zi ar trebuie să fie una de comemorare şi nu o sărbătoare.

Evenimentele organizate de stat în ziua de 9 mai vor fi destul de costisitoare. Doar 4 milioane de lei va costa renovarea Complexului Memorial Eternitate. Istoricii cred că alocarea de fonduri este nejustificată.
 
În planul de acţiuni aprobat de Guvern apare şi desfăşurarea "Lecţiei Păcii", în instituţiile de învăţământ de toate tipurile. Oamenii de ştiinţă se arată sceptici asupra noţiunilor care vor fi predate la această oră.
 
Totodată, Guvernul va trimite o delegaţie de veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial să participe la evenimentele de pe 9 mai de la Moscova. În plus, la parada militară din Piaţa Roşie va fi delegat un contingent al Armatei Naţionale a Republicii Moldova. Istoricii consideră că tot şirul de acţiuni are un caracter electoral. Mai mult, ei se întreabă şi victoria cărui stat o vom marca?
 
Istoricii sunt revoltaţi şi de faptul că nu au fost consultaţi în elaborarea planului de acţiuni. Oficial, în acest an pe 9 mai va fi sărbătorită cu mult fast cea de-a 75-a aniversare a Zilei Victoriei şi a Comemorării Eroilor Căzuţi pentru Independenţa Patriei. În cel de-al doilea Război Mondial pe câmpurile de luptă au căzut peste 53 de mii de basarabeni. Potrivit datelor Ministerului Apărării, în prezent, sunt în viaţă 300 de veterani de război.
Similare
RECOMANDĂRI