Şapte localităţi din centrul ţării pot începe lucrările în proiecte susţinute de UE
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Şapte localităţi din centrul ţării pot începe lucrările în proiecte susţinute de UE

Şapte localităţi din centrul ţării au primit oficial vineri, 6 decembrie, la Ialoveni, documentaţia pentru proiecte de asigurare cu apă şi eficientizare energetică a clădirilor publice. Elaborarea acesteia a fost posibilă datorită suportului Uniunii Europene, oferit prin intermediul Agenţiei de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ Moldova).

Directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru), Viorel Jardan, a mulţumit, în cadrul evenimentului, Uniunii Europene şi GIZ Moldova pentru suportul acordat, implicarea activă în soluţionarea problemelor oamenilor din regiune, precum şi pentru asistenţa şi lecţiile învăţate în procesul de realizare a fazei de proiectare. „A fost o muncă productivă şi vreau să menţionez deschiderea de care au dat dovadă reprezentanţii localităţilor beneficiare şi colaborarea acestora în procesul de lucru”, a subliniat Viorel Jardan.

La rândul său, Christina Otto, manager de proiect GIZ, a felicitat beneficiarii cu ocazia finalizării etapei de proiectare şi le-a urat succes în cea de-a doua fază, care presupune lucrări propriu-zise de construcţie a infrastructurii proiectelor selectate. „Aceste proiecte sunt rezultatul procesului de planificare şi programare regională, în care au fost implicaţi mai mulţi parteneri de dezvoltare, printre care UE, Suedia şi Germania. În continuare UE va susţine construcţia infrastructurii pentru proiectele selectate, iar GIZ Moldova va sprijini partenerii locali în procesul de identificare a surselor de finanţare pentru alte programe", a declarat  Christina Otto.

Etapa de elaborare a documentaţiei tehnice pentru cele şapte proiecte va fi urmată de o etapa de implementare a programelor prioritare pentru construcţia infrastructurii propriu-zise. Achiziţiile de lucrări de construcţie pentru proiectele selectate sunt preconizate pentru luna ianuarie 2020 şi se vor efectua prin intermediul ADR Centru, scrie moldpres.

Uniunea Europeană a început să susţină domeniul dezvoltării regionale în Republica Moldovei încă din 2013, iar sectorul a fost inclus ca un capitol important în Acordul de Asociere Republica Moldova - UE. În iunie 2016, GIZ Moldova şi Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova au semnat Acordul de Grant cu privire la  „Elaborarea proiectelor tehnice şi a documentaţiei de licitaţie pentru lucrările de construcţie în cadrul proiectelor selectate ce ţin de domeniul aprovizionare cu apă şi canalizare  şi eficienţa energetică  în cele trei regiuni de dezvoltare din Republica Moldova". Bugetul total al acestuia constituie 3,5 milioane de euro, acordaţi de UE, şi 325 de mii de euro oferiţi de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare.

Similare
RECOMANDĂRI