Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Unii fură alţii plătesc. Miliardul furat rămâne a fi povara pusă pe umerii cetăţenilor

Povara financiară pusă pe umerii cetăţenilor în urma furtului miliardului nu va mai fi eliminată aşa cum s-a promis prin campaniile electorale, ci doar redusă. Anunţul a fost făcut de preşedintele Republicii Moldova care susţine că s-a identificat un mecanism financiar care a şi fost convenit cu experţii de la FMI.

Soluţia salvatoare ar fi ca o parte din profitul Băncii Naţionale, care anterior rămânea la dispoziţia instituţiei, să fie direcţionat către bugetul de stat pentru a compensa recuperarea garantiei bancare oferită celor 3 banci implicate in furtul miliardului.
 
Astfel, prin acest transfer de bani, s-ar reduce povara fiscală cu circa 5 până la 6 miliarde de lei sau 25 - 30%. Proiectul propus de preşedinte este doar o manipulare, acuză deputatul Alexandru Slusari care a fost şi preşedintele Comisii Parlamentare pentru investigarea furtului miliardului. Potrivit lui, Legea Miliardului trebuia anulată, aşa cum de fapt a promis Igor Dodon, în 2016, când candida la funţia de preşedinte.
 
Şi până atunci, organele de anchetă să-şi facă meseria, a conchis Alexandru Slusari. De cealaltă parte, expertul economic Viorel Gîrbu susţine că soluţia anunţată astăzi de şeful statului nu este una extremă şi e lipsită de riscuri. Ce-i drept, va limita resursele Băncii Nnaţionale a Moldovei, iar instituţia va avea un spaţiu de manevră financiară mai îngust. Cert este că, în prezent, în opinia expertului, sunt suficienţi bani pentru a aplica noul mecanism. 

Şi chiar dacă se reduce povara financiară de pe umerii cetăţenilor, asta nu înseamnă şi că vor urma micşorări de taxe şi tarife. Expertul mai susţine că banii ar putea merge la compensarea deficitului bugetar sau realocarea lor pentru cheltuieli de ordin social. Intenţia este criticată şi de fostul ministrul al finanţelor, Natalia Gavriliţa.

Reamintim că în septembrie 2016, Guvernul Filip a aprobat, prin asumare de răspundere, ca împrumuturile oferite de Banca Naţională către cele trei bănci implicate in furtul miliardului să fie convertite în datorie de stat. Este vorba despre 13,6 miliarde lei, pentru o perioadă de 25 de ani. Dobânda este de 5%, adică alte 11,1 miliarde de lei, bani achitaţi tot din drepturile cetăţenilor. Adică mai puţine creşteri salariale, pensii, investiţii în şcoli, gradiniţe sau infrastructură.
Similare
RECOMANDĂRI