Banca Naţională a ridicat regimul de intervenţie timpurie a BC „Moldindconbank”
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Banca Naţională a ridicat regimul de intervenţie timpurie a BC „Moldindconbank”

Comitetul executiv al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) a decis ridicarea regimului de intervenţie timpurie a BC „Moldindconbank”.

Decizia a fost luată odată cu aprobarea, pe 10 februarie 2020, a lui Nikolay Borissov şi Penka Kratunova în calitate de membri ai Comitetului de conducere al băncii. 

Totodată, Victor Cibotaru, care a fost desemnat de BNM ca administrator temporar, a revenit la mandatul său de vicepreşedinte.  
 

Astfel, BC „Moldindconbank” S.A. îşi reia activitatea independentă în regim normal, fiind  restabilită pe deplin funcţionalitatea organelor de conducere statutare. Consiliul băncii a devenit funcţional la 2 decembrie 2019, iar Comitetul de conducere de astăzi, 11 februarie 2020.

Regimul de intervenţie timpurie a fost instituit la B.C. „Moldindconbank” S.A. pe 20 octombrie 2016, după ce la această bancă s-au constatat activităţi concertate a unui grup de persoane ce deţinea o cotă de 63,89% din capitalul social al băncii, fără permisiunea BNM.

În perioada intervenţiei timpurii, activele B.C. „Moldindconbank” S.A. s-au majorat cu 20,8 la sută sau cu 3 169,4 mil. lei până la 18.44 miliarde lei. Totodată, activele neperformante au înregistrat anul trecut o diminuare de 748.8 mil. lei, sau 35.6%, şi 455 mil. lei faţă de 2016, când a fost instituit regimul de intervenţie. În acelaşi timp, a crescut credibilitatea băncii – în 2019 depozitele s-au  majorat cu 7,5 la sută sau cu 989,3 mil. lei, constituind la finele anului trecut 14.096,9 mil. lei, ceea ce este cu 2.28 miliarde lei mai mult faţă de 20 octombrie 2016. Cât priveşte profitul net al băncii, acesta a fost de 678,7 mil. lei (la situaţia din 31.12.2019), depăşind rezultatul înregistrat la sfârşitul anului 2018 cu 35,7 la sută sau cu 178,4 mil. lei. La fel, decizia de ridicare a regimului de intervenţie timpurie a fost determinată de faptul că banca şi-a perfecţionat actele normative interne şi sistemul de control intern, a sporit nivelul de transparenţă a acţionariatului şi a obţinut rezultate prin respectarea măsurilor de supraveghere a activităţii de creditare prescrise de Banca Naţională.

Astfel, în cei peste trei ani de intervenţie timpurie, a fost asigurată stabilitatea financiară şi menţinerea cotei de piaţă a B.C. „Moldindconbank” S.A. Între timp, aceasta şi-a consolidat poziţia în clasamentul celor mai rentabile şi eficiente bănci din Republica Moldova, devenind o instituţie financiară atractivă pentru clienţi, parteneri şi investitori.

Pachetul majoritar de acţiuni al BC „Moldindconbank” S.A. a fost procurat, anul trecut, de către investitorul european „DOVERIE UNITED-HOLDING AD”, care şi-a propus să dezvolte strategia unei bănci eficiente, transparente şi inovative.

Similare
RECOMANDĂRI