Expert: De patru ani, România este principala ţară în care regiunea transnistreană exportă mărfurile
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Expert: De patru ani, România este principala ţară în care regiunea transnistreană exportă mărfurile

Expertul economic de la IDIS Viitorul Veaceslav Ioniţă spune că deja de patru ani, România este principala ţară de destinaţie a exporturilor din stânga Nistrului.

Veaceslav Ioniţă declară că Rusia a deţinut poziţia de lider timp de 25 de ani, dar din 2015 a fost depăşită de România şi Ucraina.

Potrivit economistului, mărfurile vândute în dreapta Nistrului, care au fost scoase din calcul, reprezintă aproximativ 40% din toate vânzările din Transnistriai în afara regiunii.

„Astfel, din stânga Nistrului, timp de 5 ani, au fost exportate mărfuri în valoare de 1,88 miliarde de dolari. Aici trebuie să mai adăugăm şi alte 1,19 miliarde de dolari, mărfuri vândute în dreapta Nistrului”, explică Veaceslav Ioniţă.

Din toate aceste mărfuri, 23,8% au avut ca destinaţie România, fapt care o plasează ca destinaţia numărul unu pentru mărfurile din regiunea transnistreană, mai spune expertul IDIS Viitorul.

„România a salvat exporturile din stânga Nistrului de la prăbuşire, după ce companiile de acolo au pierdut piaţa din Rusia”, conchide expertul.
Sursa: Facebook, Veaceslav Ioniţă
Similare
RECOMANDĂRI