MEI va elabora legea privind evaluarea investiţiilor străine după practica internaţională
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

MEI va elabora legea privind evaluarea investiţiilor străine după practica internaţională

Ministrul Economiei şi Infrastructurii, Anatol Usatîi, a avut o întrevedere cu Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Dereck J. Hogan. Părţile au discutat despre proiectele de infrastructură, energetică, cooperare internaţională, climatul investiţional şi instituirea entităţii de Business Ombudsman.

În debutul şedinţei ministrul Anatol Usatîi l-a informat pe Ambasadorul american despre programul de modernizare şi dezvoltare a reţelei drumurilor, precum şi evoluţia procesului de licitaţie pentru contractarea companiilor care urmează să efectueze în anul 2020 lucrările de construcţie a drumurilor prioritare, identificate în Strategia de transport şi logistică pentru anii 2013-2022.

De asemenea, părţile au discutat despre etapa actuală privind elaborarea legii de evaluare a Investiţiilor străine directe (ISD). În acest context, MEI este în proces de elaborare a legii respective după practica internaţională. Totodată, părţile au convenit asupra necesităţii creării unui mecanism adiţional care va evalua investiţiile locale, nu doar cele străine, după exemplele altor ţări.

Mai mult, Anatol Usatîi a menţionat că prin decizia Prim-ministrului din 27 ianuarie curent, a fost creat Grupul de lucru interinstituţional pentru efectuarea unui studiu de cercetare referitor la activitatea Ombudsmanului în domeniul mediului de afaceri, precum şi a analizei impactului sub aspect instituţional şi financiar.

În acest context, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Dereck J. Hogan, a apreciat progresele Guvernului în acest sens, menţionând că USAID este dispus să ofere tot suportul necesar pentru consolidarea capacităţilor.
Menţionăm că, volumul comerţului exterior al Republicii Moldova cu Statele Unite ale Americii, în perioada ianuarie-noiembrie 2019 a înregistrat suma de circa 90,89 milioane de dolari şi a crescut cu 6% în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2018. După valoarea volumului comerţului bilateral, SUA se află pe locul 18 la nivel mondial printre principalii parteneri comerciali ai ţării noastre.
Similare
RECOMANDĂRI