Azerbaidjan: OSCE exprimă îndoieli cu privire la 'onestitatea' alegerilor legislative
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Azerbaidjan: OSCE exprimă îndoieli cu privire la 'onestitatea' alegerilor legislative

Misiunea OSCE de monitorizare a alegerilor legislative anticipate din Azerbaidjan a exprimat îndoieli cu privire la 'onestitatea' scrutinului, câştigat de partidul la putere şi la care opoziţia a obţinut doar un mandat, informează AFP şi dpa.

'Încălcări semnificative ale procedurii la numărarea (voturilor) şi înscrierea (rezultatelor) în tabele suscită îndoieli în privinţa onestităţii rezultatelor', arată OSCE într-un comunicat emis luni.

Partidul la putere Yeni Azerbaidjan (Noul Azerbaidjan) a obţinut 6 de locuri în parlament din totalul de 125, după numărarea buletinelor de vot în 87% din circumscripţii.

Potrivit opoziţiei, căreia îi revine doar un mandat, alegerile au fost fraudate pentru a întări şi mai mult controlul pe care îl deţine preşedintele Ilham Aliev.

Restul mandatelor urmează să revină unor diferite partide considerate pro-prezidenţiale.

'Legislaţia şi mediul politic restrictive au împiedicat o competiţie electorală veritabilă', menţionează OSCE în comunicat, notând că 'electorii nu au avut posibilitatea unei alegeri reale'.

Deşi la scrutin au participat peste 1.300 de candidaţi din 19 partide, 'campania a fost aproape inexistentă din cauza unui mediu politic sub control', mai afirmă OSCE.

Preşedintele Ilhan Aliev, la putere din 2003, este criticat adesea de opoziţie şi de apărători ai drepturilor omului, care îl acuză de reprimarea libertăţii de exprimare în Azerbaidjan.

'În pofida garanţiilor constituţionale pentru libertatea de exprimare şi accesul liber la informare, acestea sunt drastic reduse de legislaţie', mai aminteşte comunicatul misiunii OSCE.
Similare
RECOMANDĂRI