Cum plănuieşte Vladimir Putin să rămână la putere pe viaţă
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Cum plănuieşte Vladimir Putin să rămână la putere pe viaţă

Planurile lui Vladimir Putin pentru revizuirea Constituţiei sunt considerate o dovadă că îşi plănuieşte viitorul pentru perioada post 2024.

Deocamdată, nu este clar ce scenariu are în vedere Putin, care tocmai a împlinit 20 de ani la conducerea Federaţiei Ruse, transmite protv.ro.

Dar asupra scopului, nu există îndoieli: atât opozanţii ruşi, cât şi analiştii internaţionali cred că ţarul de la Kremlin doreşte să-şi păstreze intactă influenţa, indiferent ce post va ocupa după sfârşitul actualului mandat.

Surprins sau nu de demisia premierului Dmitri Medvedev, lui Vladimir Putin nu i-a luat mult să găsească un înlocuitor.

L-a nominalizat încă de ieri pe şeful Fiscului, Mihail Mişuştin, o figură necunoscută marelui public. Şef al fiscului din 2010, Mishustin are 53 de ani şi de meserie e expert IT.

Chiar dacă pe fondul unui nivel de trai în scădere şi al unei economii anemice, guvernul Medvedev avea o popularitate de numai 30%, majoritatea analiştilor îl consideră pe “utilul Medvedev” un ţap ispăşitor la îndemână pentru Putin.

Fred Pleitgen, Moscow: „Poate că Vladimir Putin se gândeşte să preia din nou funcţia de premier, deocamdată nu e clar ce are de gând. 

Concret, Vladimir Putin a spus că doreşte o schimbare a Constituţiei care să permită Parlamentului să-l aleagă pe şeful guvernului, iar preşedintelui să-i revină doar confirmarea acestuia, fără să mai deţină deci prea multă putere. 

În concluzie, sunt frământări politice majore la Moscova şi totul indică faptul că Vladimir Putin e pe punctul de a-şi menţine influenţa în Rusia şi dincolo de 2024.”

Profesor al Universităţii Pedagogice din Moscova: „Nu e prima oară când demisionează un guvern rus. Preşedintele e la postul sau şi totul e normal. 

Cu supervizarea preşedintelui Putin, noul executiv va face treabă mai bună decât precedentul, iar dezvoltarea Rusiei se va accelera.”

Nu toţi ruşii sunt însă la fel de dispuşi să înghită găluşca. Liderul opoziţiei, Alexei Navalnîi, îl acuză pe preşedinte că pune la punct un plan prin care să rămână lider pe viaţă.

Masha Lipman, analist politic: „Obiectivul e ca sistemul să rămână stabil, ca Putin să păstreze puterea şi să rămână ceea ce a fost în ultimii 20 de ani: cel mai important politician al ţării, factorul suprem de decizie, un lider de necontestat şi fără rivali.”

Putin este şi şef al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, un organism similar CSAT-ului românesc, iar unul dintre scenariile vehiculate este că după 2024 va conduce Rusia din această funcţie, aşadar din culise.

De altfel, în discursul de miercuri, Putin a sugerat o sporire a prerogativelor acestui organism. Printre alte propuneri de reformare a sistemului politic anunţate de Putin se numără obligativitatea ca orice candidat la preşedinţie să fi trăit ultimii 25 de ani în Rusia şi plasarea Constituţiei Rusiei deasupra dreptului internaţional în ierarhia normelor juridice.

Similare
RECOMANDĂRI