CEDO: Federaţia Rusă va achita despăgubiri pentru violarea dreptului de proprietate, în două dosare din regiunea transnistreană
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

CEDO: Federaţia Rusă va achita despăgubiri pentru violarea dreptului de proprietate, în două dosare din regiunea transnistreană

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a făcut astăzi publică hotărârea pe cauzele Grama 28432/06 şi Dîrul 5665/07, ambele se referă la încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană.

Înalta Curte a constatat violarea articolelor: art. 1 al Protocolului 1, dreptul la proprietate şi art. 13 al Convenţiei şi anume dreptul la un remediu efectiv,  de către Guvernul Federaţiei Ruse.

Astfel, Curtea a dispus spre încasare, suma de 6 000  Euro cu titlul de prejudicii morale, 13 Euro cu titlu de prejudicii materiale şi 3 600 Euro cu titlul de costuri şi cheltuieli pentru reprezentare din contul Federaţiei Ruse.

Reclamanţii, Ion Grama şi Mihai Dîrul sunt locuitori ai satelor Corjova şi respectiv Lunga, localităţi aflate în zona de securitate din r. Dubăsari. Ambii deţineau automobile înmatriculate în Republica Moldova şi frecvent erau nevoiţi să treacă prin aşa-zisa vamă.

La 17 noiembrie 2005 şi 21 decembrie 2006, reprezentanţii aşa-numitor autorităţi vamale au oprit reclamanţii şi le-au confiscat automobilele pe motiv că aveau plăcuţe de înmatriculare moldoveneşti şi nu fuseseră înregistrate la autorităţile “vamale” din regiune. Un alt motiv ar fi acela că reclamanţii nu au achitat anumite taxe vamale pentru utilizarea temporară a vehiculelor pe teritoriul autoproclamatei republici.

Ion Grama şi Mihai Dîrul au fost obligaţi să plătească amenzi pentru a-şi recupera automobilele, fapt ce a avut loc abia la o lună şi respectiv o săptămână după reţinere.

Reclamanţii au fost reprezentaţi de către avocaţi şi jurişti din cadrul Asociaţiei Promo-LEX.

Similare
RECOMANDĂRI