Maia Sandu, către cei care vor merge azi la Adunarea Judecătorilor: Riscaţi să deveniţi complici în schemele lor. Nu participaţi la aceste jocuri murdare
Vizualizari:

Maia Sandu, către cei care vor merge azi la Adunarea Judecătorilor: Riscaţi să deveniţi complici în schemele lor. Nu participaţi la aceste jocuri murdare

Prim-ministrul Maia Sandu face un apel către judecătorii oneşti să nu se lase manipulaţi de grupuri de interese, să nu cadă în capcana lor şi să nu meargă la Adunarea dispusă a fi convocată astăzi, în care, conform agendei, să fie aleşi noi membri ai CSM-ului, în locul celor „revocaţi” la 27 septembrie.

„Astăzi din nou se va încerca organizarea unei adunări a judecătorilor. Vreau să fac un apel către toţi judecătorii oneşti, care se gândesc să meargă la această adunare din dorinţa sinceră de a schimba lucrurile spre bine: nu vă lăsaţi manipulaţi de grupuri de interese şi nu cădeţi în capcana lor. Din păcate, intenţia reală a celor care stau în spatele acestui eveniment este blocarea reformelor iniţiate de Guvern şi protejarea judecătorilor care de-a lungul timpului au călcat în picioare legea şi drepturile fundamentale ale omului”, scrie Maia Sandu pe pagina sa de Facebook. 

Premierul spune că susţine fără nicio rezervă dreptul judecătorilor de a-şi alege în mod liber reprezentanţii săi în CSM, însă schimbarea CSM-ului poate avea loc doar respectând legea şi standardele europene în domeniu, iar regulile promovate de Guvern de alegere a membrilor CSM instituie un proces echitabil şi transparent care avantajează judecătorii oneşti şi competenţi.

„Vreau să vin cu o adresare specială către judecătorii tineri, ale căror discursuri ce promovau construirea unei justiţii independente le-am auzit la evenimentul din 27 septembrie. Cu toţii ne dorim o justiţie independentă şi credibilă – este prioritatea de bază a Guvernului. Însă organizarea de adunări contrar prevederilor legale are efect invers – arătaţi prost în faţa societăţii, vă vulnerabilizaţi în faţa grupurilor de interese, riscaţi să deveniţi complici în schemele lor. Nu participaţi în aceste jocuri murdare. Nu vă fie frică! Justiţia nu se poate construi pe frică. Doar prin decizii libere se poate construi o justiţie adevărată şi vă asigur că toată societatea va fi alături de judecătorii oneşti şi curajoşi.

Stimaţi judecători, vă doresc înţelepciunea să luaţi decizii corecte, să vă ascultaţi propria conştiinţă, să respectaţi legea şi să acţionaţi cu gândul la edificarea unui stat de drept şi la viitorul acestei ţări”, este mesajul premierului. 

Amintim că,  în pofida rezistenţelor CSM-ului, Adunarea Generală  a Judecătorilor  a avut totuşi loc la 27 septembrie 2019, în cadrul căreia, a fost decisă ridicarea mandatelor a 6 membri ai CSM. La adunare au participat peste 200 de judecători. Totuşi, autorităţile au declarat că deciziile luate atunci sunt ilegale, nu au nici un efect juridic, iar membrii şi preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii nu au fost demişi.

De asemenea, pentru azi, 25 octombrie, a fost dispusă convocarea unei alte Adunări, în care, conforma agendei, să fie aleşi noi membri ai CSM-ului, în locul celor „revocaţi” la 27 septembrie.

Potrivit actualei componenţe a CSM-ului, elaborarea agendei şi convocarea Adunării ţine de competenţa CSM-ului, conform legii, însă Adunarea preconizată pentru mâine  şi agenda acesteia a fost hotărâtă de Alexandru Gheorghieş, preşedintele Curţii de Apel Bălţi.
 

CSM, apel către judecători şi societate. „Hotărârile Adunării din 27 septembrie nu sunt recunoscute, la fel ca şi hotărârile Curţii Constituţionale din 7-9 iunie”

Similare
RECOMANDĂRI