Un grup de judecători s-a plâns la CNA de membrii CSM
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Un grup de judecători s-a plâns la CNA de membrii CSM

Un grup de judecători s-au plâns la Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) de membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi de preşedintele interimar al acestuia, Dorel Musteaţă. Magistraţii îi acuză pe membrii CSM de "depăşirea atribuţiilor de serviciu".

Autorii sesizării consideră că Dorel Musteaţă nu avea dreptul să convoace şedinţele CSM din 17 şi 22 octombrie, odată ce a fost revocat din funcţia de membru şi preşedinte interimar al CSM la Adunarea generală extraordinară a judecătorilor din 27 septembrie. Ei consideră că CNA trebuie să constate dacă Dorel Musteaţă a săvârşit în acest fel "o acţiune ce depăşeşte în mod vădit limitele drepturilor şi atribuţiilor acordate prin lege şi care contravine intereselor publice sau drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice sau juridice, dacă fapta nu întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii".

În sesizare se menţionează că, din 27 septembrie, împuternicirile tuturor membrilor CSM revocaţi din funcţii au încetat. În opinia judecătorilor, acţiunile lui Dorel Musteaţă şi ale altor patru membri CSM (Nina Cernat, Petru Moraru, Luiza Gafton şi Anatol Galben) întreprinse după revocarea din CSM sunt în afara cadrului legal, pentru că aceştia nu s-au supus hotărârii Adunării.

Pentru contravenţia imputată preşedintelui interimar al CSM, Codul contravenţional prevede amendă de la 1500 la 4500 de lei cu privarea de dreptul de a deţine o anumită funcţie sau de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.

Membrii CSM nu recunosc hotărârea Adunării generale a judecătorilor. Aceştia susţin că şedinţa a fost convocată cu încălcarea legii şi nu a întrunit cvorumul. Membrii CSM au contestat decizia în instanţă. În acelaşi timp, CSM deja de două ori nu a reuşit să se întrunească în şedinţă din lipsă de cvorum.
Similare
RECOMANDĂRI