Alexandru Slusari califică iniţiativa preşedintelui privind „Legea miliardului” drept, manipulare
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Alexandru Slusari califică iniţiativa preşedintelui privind „Legea miliardului” drept, manipulare

Preşedintele fracţiunii Platforma DA, Alexandru Slusari, califică drept "falsă şi manipulatoare" iniţiativa Preşedintelui Igor Dodon de "a direcţiona o parte din veniturile Băncii Naţionale în bugetul de stat pentru acoperirea plăţii creditelor urgente (pentru trei bănci), transformate în datorie publică".

Luni, la un briefing de presă, el a spus că "încă în campania electorală din 2016 Dodon a promis că va anula "legea miliardului", căci pentru banii furaţi trebuie să răspundă hoţii, nu cetăţenii, iar acest lucru este corect atât din punct de vedere juridic, cât şi din punct de vedere etic".

"Şi acum Igor Dodon face şmecherii. El trebuie să explice cetăţenilor de ce nu şi-a îndeplinit promisiunea şi iată că recurge la diferite trucuri", a spus deputatul.

Potrivit lui, Platforma DA "a propus o opţiune foarte concretă: dacă nu există nicio modalitate de a anula legea, trebuie instituit un moratoriu la executarea legii".

"E simplu: bugetul va economisi bani, până la un miliard de lei, iar autorităţile competente vor desfăşura o anchetă pentru a recupera banii furaţi. Dar ei au respins ideea noastră şi nici nu au examinat opţiunea cu reducerea dobânzii", a spus el.

Slusari consideră că mecanismul propus de Preşedinte "nu este clar".

"Cetăţenii vor plăti în continuare pentru miliardul furat. Din 2022, suma plăţilor anuale va constitui un miliard de lei, iar din profitul BNM bugetul va putea fi compensat doar cu 200-250 mil. lei. Propunerea unor astfel de pârghii ineficiente şi refuzul de a instituit un moratoriu confirmă faptul că Igor Dodon nu doreşte cu adevărat ca banii furaţi să fie întorşi în ţară", presupune Slusari.
Similare
RECOMANDĂRI