Ce spun deputaţii despre indexarea de două ori pe an a pensiilor
Vizualizari:

Ce spun deputaţii despre indexarea de două ori pe an a pensiilor

Recenta hotărâre de Guvern privind indexarea de două ori pe an a pensiilor a provocat discuţii aprinse între deputaţi. În timp ce parlamentarii socialişti consideră că formula este una corectă, deputaţii din opoziţie sunt de părere că circa 400 de mii de pensionari vor beneficia de o indexare mai mică decât prevede proiectul privind indexarea pensiilor care a fost votat în Parlament în luna decembrie.

Deputaţii democraţii susţin că vor cere concretizări de la Guvern pe marginea acestui subiect, transmite IPN.

Vicepreşedintele Parlamentului, deputatul PPPDA Alexandru Slusari, susţine că, în formula anterioară, pensionarii care au pensia sub minimum de existenţă, ar fi trebuit să primească o indexare de 5% pe 1 aprilie şi altă indexare de 5% la 1 octombrie.

„Formula pe care o propune Igor Dodon micşorează această indexare pentru peste 400 de mii de pensionari”, a anunţat Alexandru Slusari. Potrivit lui, prin proiectul propus de Guvern, se micşorează gradul de protecţie socială pentru 400 de mii de pensionari.

Deputatul socialist Vasile Bolea susţine că afirmaţiile lui Alexandru Slusari nu corespund adevărului. Vasile Bolea a menţionat că pensionarii vor beneficia de indexarea pensiei de două ori pe an. Potrivit lui, indexarea de la 1 aprilie va avea loc conform formulei care a existat în ultimii ani, reieşind din indicele preţurilor de consum pentru ultimii trei ani, iar la 1 octombrie se va calcula media pe ultimele şase luni din anul respectiv.

Vicepreşedintele Parlamentului, deputatul PAS Mihai Popşoi susţine că preşedintele Igor Dodon a încercat să creeze impresia că indexarea dublă a pensiilor ar fi însemnat de două ori mai mult. Potrivit lui, este vorba de aceeaşi indexare, doar că este împărţită în două. „Asta e ca şi cum ai avea acelaşi salariu, dar l-ai primi de două ori pe lună. Asemenea minciuni cetăţenii le vor desluşi”, a declarat Mihai Popşoi în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public Moldova 1.

Deputatul democrat Nicolae Ciubuc afirmă că Guvernul, care a emis o hotărâre ce priveşte modificarea legii care se referă la indexarea pensiilor, urmează să-şi prezinte în Parlament raportul de activitate pentru primele 100 de zile şi atunci ministrul sănătăţii, muncii şi protecţiei sociale urmează să explice ce prevede hotărârea respectivă.

„Respectiv, vom evalua împreună în ce măsură acea hotărâre de Guvern nu contravine proiectului de lege. În condiţiile în care aceasta va veni în contradicţie cu legea care a fost votată în decembrie, deja sunt procedurile de anulare, abrogare, de declarare neconstituţională”, a comentat democratul.

Guvernul a anunţat anterior că indexarea la 1 aprilie se va efectua conform procedurii în vigoare – pentru toţi beneficiarii, echivalent cu media indicelui preţurilor de consum pe ultimii trei ani. De indexarea de la 1 octombrie vor beneficia în primul an de implementare – 2020, peste 400 mii de pensionari, mărimea pensiei cărora nu depăşeşte nivelul minimului de existenţă.
 
Similare
RECOMANDĂRI