VIDEO. Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Florin Cîţu pentru funcţia de prim ministru
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Florin Cîţu pentru funcţia de prim ministru

Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat, miercuri seara, pe Florin Cîţu, pentru funcţia de premier. Decizia a fost luată în urma consultărilor pe care şeful statului le-a avut cu liderii partidelor parlamentare. La Palatul Cotroceni a fost reluată azi procedura desemnării unui prim ministru. Preşedintele Klaus Iohannis a avut o nouă rundă de consultări rapide cu delegaţiile partidelor parlamentare. Scena politică rămâne însă tensionată, pentru că noul premier nominalizat trebuie să îşi formeze o echipă şi să se prezinte în parlament pentru validare.


Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Florin Cîţu premier, în urma consultărilor pe care şeful statului le-a avut cu liderii partidelor parlamentare.

„După consultări am decis deja să fac o desemnare pentru a mişca lucrurile aşa încât să nu ne blocăm politic. Astăzi am decis să desemnez pentru poziţia de prim-minsitru pe domnul Vasile Florin Cîţu, care se va prezenta cred, curând, în faţa Parlamentului cu o echipă şi un program de guvernare”, a anunţat preşedintele.

Tot miercuri seara, preşedintele Klaus Iohannis a semnat  decretul prin care îl desemnează pe Florin Cîţu în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi listei noului Guvern, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

Florin Cîţu este ministrul al Finanţelor în guvernul Orban, demis prin moţiune de cenzură.

Parlamentul are 15 zile termen să audieze miniştrii propuşi şi să dea vot de învestitură.

Iohannis a făcut o recapitulare a evenimentelor care au condus la desemnarea unui nou premier:  „Am încheiat sesiunea de consultări cu partidele parlamentare şi cred că e bine să recapitulăm pe scurt de ce am ajuns, iar, la consultări şi desemnări. PNL a constituit un guvern care s-a apucat să repare lucrurile stricate. Guvernul Orban a avut o agendă reformatoare. Acest lucru nu a fost dorit de PSD, care s-a opus vehement reformelor promovate de guvernul Orban. PSD a reuşit să adune o majoritate care a trecut o moţiune de cenzură în Parlament. Apoi am desemnat un prim-ministru şi PSD a început să tergiverseze lucrurile în Parlament.”

La consultările politice, preşedintele Klaus Iohannis a primit trei propuneri pentru funcţia de prim ministru la consultările de la Cotroceni: Dacian Cioloş de la USR-PLUS, Cristian Diaconescu, de la PMP şi Victor Ponta, de la Pro România.

Liberalii şi social-democraţii nu au avansat niciun nume, iar Ludovic Orban a anunţat că are deplină încredere în soluţia pe care o va găsi şeful statului.

Fiecare partid şi-a exprimat opţiunea pentru felul în care va trebui să arate viitorul guvern, iar majoritatea pare să tindă spre un Cabinet politic.

Similare
RECOMANDĂRI