Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Aeroportul Chişinău a devenit locul despărţilor. Cetăţenii Republicii Moldova care şi-au terminat vacanţa de Crăciun se întorc la muncă

Aeroportul Chişinău a devenit în aceste zile locul despărţilor. După ce au făcut sărbătorile de iarnă acasă, mii de moldoveni din diaspora şi-au făcut valiza şi au plecat din nou la muncă în străinătate.

Şi-au îmbrăţişat părinţii, sau copii şi s-au despărţit de cei dragi cu gândul că va veni şi ziua în care nu vor mai fi nevoiţi să plece departe de casă.
 
Cu ochii trişti, două două fetiţe împreună cum mama lor au venit la aeroport să-şi petreacă tatăl care munceşte în Italia. Până la decolare, minutele devin tot mai preţioase, până la o nouă revedere.

Galiana Sârbu este Leova şi a plecat în urmă cu 16 ani în Italia. A luat cu ea şi pe cei trei fii, dar acasă a rămas soţul care le duce dorul.

„Nu că o lăsăm, nevoiile care ne înconjoară pe noi în Moldova sunt nevoiţi toţi să fugă peste hotare. Ăştia de la conducere să se gândească ca fiecare cetăţian să aibă de lucru şi mâncare aici acasă”, a spus VASILE SÂRBU.

„Nu-i chiar atât de plăcut, ar fi de dorit şi în ţara la noi să se facă ceva să fim cu toţi acasă”, a declarat Galina Sârbu.

Şi Ionela a venit la aeroport cu prietenul, Alexandru, care pleacă şi el la muncă peste hotare. Se vor revedea de Paste, iar până atunci, doar pe Internet.

Astăzi, sala de plecare a Aeroportului Chişinău a fost arhiplină. Sute de cetăţeni moldoveni se întoarc la muncă, în străinătate, după vacanţa de sărbători. Îşi lasă acasă familiile dar iau cu ei speranţa unor zile mai bune.

Datele statistice arată că, în fiecare zi, din Republica Moldova pleacă definitiv 106 de cetăţeni.

Dacă în 2014, 24 de mii de persoane au migrat din Republica Moldova în 2018 cifra acestora s-a dublat. Iar de la un al altul creşte tot mai mai mult. Majoritatea sunt tineri cu vârsta cuprinsă între cuprinsă între 20-29 de ani. Cei care sunt aici, în curând îşi vor lua zborul spre destinaţii cum ar fi Roma, Milano, Istanbul sau Moscova.

Potrivit Poliţiei de Frontieră, în prima zi a Crăciunului pe stil vechi, peste 20 de mii de persoane au ieşit din Republica Moldova şi 24 de mii au intrat în ţară. Cei mai mulţi au ales vama Leuşeni şi Aeroportul Internaţional Chişinău.

 
Similare
RECOMANDĂRI