Agenţia „Moldsilva” pregăteşte peste 52 de mii de pomi de Crăciun pentru sărbători. Care vor fi preţurile
Sursa foto:moldsilva.gov.md Vizualizari:

Agenţia „Moldsilva” pregăteşte peste 52 de mii de pomi de Crăciun pentru sărbători. Care vor fi preţurile

Agenţia „Moldsilva” propune spre comercializare pentru sărbătorile de Crăciun din acest an 52.016 pomi. Din volumul total al pomilor propuşi spre vânzare, 48289 buc. sunt de molid, 3727 buc. de pin şi verticele (crenguţe) în număr de 6072 buc.

19 întreprinderi silvice ale Agenţiei "Moldsilva" sunt implicate la pregătirea pentru comercializare a pomilor de Crăciun, iar cele mai mari cantităţi pot fi găsite la Străşeni, Nisporeni-Silva, Edineţ, Călăraşi, Tighina şi Hînceşti-Silva.

Înălţimea pomilor variază de la 1 metru până la 4 metri şi mai mult. 

Preţul pinului, la întreprinderile silvice subordonate Agenţiei "Moldsilva", porneşte de la 56 de lei/metru. Molidul poate fi achiziţionat de la 44 de lei/metru, iar cei care optează pentru verticele (crenguţe) urmează să achite de la 8 lei/bucata. Pentru pomii ce au o înălţime mai mare de 6 m se stabileşte un supliment de 100 de lei pentru fiecare metru (molid) şi 70 de lei (pin), care se adaugă suplimentar la preţurile menţionate.

Pomii de Crăciun vor fi eliberaţi de la pepinierile entităţilor silvice subordonate  Agenţiei ”Moldsilva” : Angro – direct de la  pepinierele entităţilor silvice; La bucată – de la depozitele entităţilor silvice.

În cazul tăierilor ilicite a arborilor de răşinoase, inclusiv molid, pin, din fondul forestier sau din alte spaţii verzi, persoanele fizice riscă amenzi de până la 2.500 de lei, iar persoanele juridice de până la 25.000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunităţii, conform art. 122, 124 al Codului Contravenţional al Republicii Moldova şi achitarea prejudiciului cauzat prin tăierea ilicită a arborilor şi plantaţiilor, conform Codului Silvic.

Tradiţional, în această perioadă, este intensificată paza şi protecţia pădurilor, fiind organizate sistematic raiduri în fondul forestier, cu implicarea colaboratorilor întreprinderilor silvice,  ai Inspectoratului pentru Protecţia Mediului şi Inspectoratelor de Poliţie din teritoriu.
Similare
RECOMANDĂRI