Atenţie, colindători! Recomandările Poliţiei în perioada sărbătorilor de iarnă
Sursa foto:politia.md Vizualizari:

Atenţie, colindători! Recomandările Poliţiei în perioada sărbătorilor de iarnă

Perioada sărbătorilor de iarnă aduce pentru copii o mulţime de bucurii. Printre acestea, străbunul obicei de vestirea Naşterii Domnului şi trecerii în Noul An practicat de cetele de colindători.

Cu prilejul acestor ocazii deosebite, Poliţia atenţionează cetăţenii să manifeste prudenţă sporită şi să respecte regulile generale de siguranţă, pentru a evita producerea infracţiunilor patrimoniale,  incidentelor rutiere, victimizării minorilor, altercaţiilor, precum şi deflagraţiilor.
 
Întrucât majoritatea colindătorilor sunt minori, Inspectoratul General al Poliţiei atenţionează părinţii să ţină cont de următoarele recomandări menite să sporească gradul de siguranţă al acestora:
 
Părinţi, informaţi-vă cu cine va merge copilul dumneavoastră la colindat şi traseul pe care îl vor parcurge, pentru ca să evitaţi incidentele de dispariţie a acestora sau de aflare în zone periculoase.
 
Sfătuiţi-i pe copii să plece la colidat în grupuri, pentru a fi în siguranţă.
 
Spuneţi-le să traverseze strada numai după o temeinică asigurare, pe marcajul destinat pietonilor sau în dreptul indicatoarelor ,,Trecere pentru pietoni” şi numai la culoarea verde a semaforului destinat pietonilor.
 
Pe drumurile publice situate în afara localităţilorcare nu au trotuare sau poteci laterale, informaţi copii să circule numai pe partea stîngă şi cît mai aproape de marginea carosabilului.
 
Asiguraţi-vă că copiii vor fi vizibili şi în condiţii de ceaţă sau întuneric, prin purtarea vestimentaţiei exterioare de culoare deschisă sau cu elemente reflectorizante.
 
Încurajaţi copiii să se deplaseze pe drumuri adiacente bine-iluminate şi cu un flux mai redus de automobile, pentru a reduce riscul de a fi victime ale incidentelor rutiere.
 
Dacă pleacă la colindat pe timp de seară sau noaptea, însoţiţi-i pentru a vă asigura că sunt în siguranţă!
 
Amintiţi-le să nu accepte niciodată vreo invitaţie de la necunoscuţi, într-un local, la o petrecere sau la o plimbare cu maşina.
 
Nu le oferiţi copiilor sume mari de bani sau telefoane mobile, atunci când merg la colindat şi sfătuiţi-i să ocolească persoanele aflate sub influenţa băuturilor alcoolice sau cele care manifestă un comportament agresiv.
 
Explicaţi-le copiilor să nu se laude persoanelor necunoscute cu bunurile pe care le au asupra lor atunci când merg la colindat (bani, telefoane mobile, bijuterii) pentru a reduce riscul de a fi acostaţi de adulţi şi deposedaţi.
 
Amintiţi-le copiilor să informeze imediat membrii familiei sau Poliţia dacă li se întâmplă ceva rău sau se află într-o situaţie de pericol.
 
Atenţie la colindatorii care vă păşesc pragul casei!

Sărbătorile de iarnă sunt un bun prilej de a fi mai buni şi a împărţi din puţinul avut cu cei nevoiaşi, însă nu trebuie să fim naivi!
 
Astfel, pentru a nu deveni victime ale unor falşi colindători, Poliţia Vă sugerează să respectaţi următoarele măsuri de siguranţă:
 
Instruiţi copiii şi rudele în etate să nu deschidă uşa nimănui în absenţa dumneavoastră, indiferent de motivul invocat, pentru a nu deveni prada rău-făcătorilor.
 
Dacă este vorba despre necunoscuţi, primiţi-i doar în uşa casei sau a apartamentului.
 
Nu lăsaţi uşile apartamentelor sau porţile caselor neasigurate. Dacă aveţi musafiri şi este zgomot în casa, colindătorii ar putea profita de momentele de neatenţie şi ar putea sustrage bunuri de valoare, telefoane mobile, bani sau bijuterii.
 
Nu expuneţi la vedereobiecte de valoare sau sume mari de bani care pot capta interesulcolindătorilor cu rele intenţii.
 
Aşadar, dacă primiţi colindători, fiţi prudenţi şi nu uitaţi că fiecare din noi este cel mai bun paznic al propriilor bunuri!
 
În cazul în care sunteţi martor sau victima unui incident,încercaţi sa reţineţi cît mai multe semnalmente ale celor implicaţişi sesizaţi Poliţia la numărul 112!
Similare
RECOMANDĂRI