Beneficiarii de pensii internaţionale sunt chemaţi să prezinte certificatele de viaţă
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Beneficiarii de pensii internaţionale sunt chemaţi să prezinte certificatele de viaţă

Casa Naţională de Asigurări Sociale solicită prezentarea certificatelor de viaţă de către beneficiarii de pensii stabilite în baza acordurilor internaţionale în domeniul securităţii sociale.

Persoanele care domiciliază pe teritoriul altui stat şi beneficiază de pensie pentru stagiul de cotizare realizat în Republica Moldova sunt obligate să prezinte anual în adresa CNAS un certificat de viaţă, nu mai târziu de 31 decembrie a anului de gestiune, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei, din 688 de beneficiari de pensii achitate în Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Estonia, Cehia, Austria, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania şi Germania numai 471 de persoane au prezentat în adresa CNAS certificate de viaţă. Transferul pensiei pentru 217 beneficiari a fost suspendat la 1 ianuarie 2020 şi poate fi reluat (de la data suspendării) numai cu condiţia de prezentare a certificatului prin care se confirmă faptul aflării persoanei în viaţă.

Certificatul de viaţă poate fi descărcat de pe pagina oficială a CNAS şi va fi prezentat personal de solicitant la oficiul central sau la orice casă teritorială de asigurări sociale.

Beneficiarii de pensii stabiliţi permanent pe teritoriul altui stat contractant au dreptul să se adreseze la instituţia competentă a statului de domiciliu, solicitând confirmarea prin ştampila instituţiei competente a acestui stat şi semnătura persoanei responsabile că certificatul de viaţă a fost semnat şi datat personal de către beneficiarul pensiei.
 
Similare
RECOMANDĂRI