Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Frigul nu-i sperie pe oamenii străzii. Cerşetorii pot fi găsiţi în toate zonele aglomerate din Chişinău

Nu ţin cont de temperaturile scăzute şi stau ziua întreagă pe stradă, aşteptând mila trecătorilor. Vorbim despre cerşetorii care pot fi găsiţi în toate zonele aglomerate din Chişinău. Noaptea, unii dintre ei caută adăpost la centrul de găzduire de pe strada Haltei care, odată cu răcirea vremii, s-a aglomerat. Acolo găsesc un pat curat, un duş cald, ceva de mâncare dar şi o vorbă bună din partea angajaţilor instituţiei. Totuşi, cei mai mulţi dintre chiriaşii temporari ai centrului revin dimineaţa pe străzi, chiar dacă astfel îşi pun viaţa în pericol.     

Centrul Chişinăului este împânzit de cerşetori care aşteaptă mila trecătorilor. Chiar dacă azi-dimineaţă s-au înregistrat minus trei grade Celsius, mulţi dintre ei au stat nemişcati într-un sigur loc, ore întregi. Pe strada Puşkin, un bărbat ce pare a fi cu picioarele amputate aşteaptă, într-un scaun cu rotile, ajutorul celor de pe stradă. Când echipa noastră a început să îl filmeze, un alt barbat a venit şi l-a luat în grabă de acolo.
 
Pe Bulevardul Ştefan Cel Mare, în faţa unui centru comercial, o femeie cerşeşte, aşezată pe un scaun la marginea trotuarului, având lângă ea două cârje. Când am încercat să vorbim cu ea, s-a sculat repede, şi-a strâns scaunul şi a plecat, fără să aibă nevoie de cârje.
 
Aceiaşi situaţie cu această femeie care cerşeşte în preajma Pieţei Centrale din Chişinău. Stă aplecată şi tremură, făcându-şi cruce. Oamenii îi lasă câte un leu sau chiar mai mult. Şi de această dată, când am fost observaţi că filmăm, un bărbat care o supraveghea a anunţat-o iar femeia şi-a strâns lucrurile şi a plecat imediat.
 
Odată cu răcirea vremii, mulţi dintre ceii care cerşesc pe stradă se adăpostesc, peste noapte, în centrul de pe strada Haltei. Unii mai stau acolo şi ziua, pentru că în perioada rece instituţia le oferă trei mese calde pe zi. Doar în ultimele 24 de ore aici au fost aduse opt persoane din stradă. Pentru unii, însă, programul instituţiei e de nesuportat.
 
Cei mai mulţi dintre oamenii fără un adăpost ajung să îşi ducă traiul aşa după ce au ieşit din detenţie sau au pierdut totul din cauza băuturii. Alţii, însă, sunt aruncaţi pe drumuri chiar de propria familie. Este şi cazul lui Oleg Codrea, rămas în stradă în iarna anului 2018, atunci când a trecut apartamentul pe numele fiului său. Acesta a vândut locuinţa şi pe el l-a  alungat, spune bărbatul. A dormit nopţi la rând în ger, a suferit degerături şi i-au fost amputate degetele de la picioare. În cele din urma a fost adăpostit de o familie din Chişinău, pentru o vreme, după care a ajuns în centrul de găzduire.
 
Singurul centru de găzduire pentru oamenii străzii din Chişinău are o capacitate de 100 de persoane dar, la necesitate, poate adăposti până la 140 de persoane.
Similare
RECOMANDĂRI