Încă patru câini, donaţi Serviciului Vamal din R. Moldova pentru combaterea contrabandei
Sursa foto:zugo.md Vizualizari:

Încă patru câini, donaţi Serviciului Vamal din R. Moldova pentru combaterea contrabandei

Serviciul Vamal îşi extinde numărul exemplarelor canine specializate în depistarea produselor din tutun cu încă patru câini, rasele Flat-coated Retriever şi Ciobănesc Belgian Malinois. Câinii au fost oferiţi de către compania Japan Tobacco International (JTI) în vederea prevenirii şi combaterii contrabandei cu ţigarete. Doar în ultimii 5 ani, JTI a contribuit la dezvoltarea echipelor canine şi consolidarea capacităţilor antifraudă ale Serviciului Vamal cu 9 exemplare.

Ceremonia de donaţie a avut loc în cadrul întrevederii Directorului Serviciului Vamal, Sergiu Burduja, cu reprezentanţii JTI din Moldova.

Sergiu Burduja le-a mulţumit reprezentanţilor JTI pentru susţinerea acordată autorităţii vamale în dezvoltarea capacităţilor instituţionale în domeniul antifraudă, menţionând că: ”Asistenţa oferită Serviciului Vamal în toată această lungă perioadă de colaborare a contribuit la dezvoltarea domeniului chinologic şi la înregistrarea unor rezultate importante în lupta cu traficul ilicit de ţigarete.”

Potrivit datelor deţinute, pe parcursul anului 2019, au fost depistate în total 2 714 040 de ţigarete, aproape de 3 ori mai mult faţă de anul 2018. De menţionat că, din totalul ţigaretelor depistate, mai mult de jumătate au fost descoperite cu implicare echipelor canine ale Serviciului Vamal.

La rândul său, Directorul JTI, Dorin Pavaloi a declarat că: „Parteneriatul JTI cu autorităţile naţionale, prin oferirea de asistenţă tehnică, dezvoltarea echipelor canine şi programe de consolidare a capacităţilor instituţionale, este parte a unei strategii globale de parteneriat cu instituţiile competente în scopul combaterii contrabandei. Traficul ilegal de ţigarete are efecte grave asupra veniturilor bugetare, mediului de afaceri, dar şi asupra societăţii în general.”

Similare
RECOMANDĂRI