Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Injecţiile făcute acasă sunt un pericol pentru viaţa pacienţilor

Când nu sunt internaţi în spital, mulţi bolnavi din Republica Moldova îşi fac singuri acasă injecţii intramusculare. Unii cer ajutorul rudelor sau prietenilor, chiar dacă aceştia nu au studii medicale şi nu cunosc regulile de siguranţă.

Anual, zeci de persoane ajung pe masa de operaţie, după ce au făcut abcese din cauză că nu şi-au administrat corect tratamentul injectabil. De asemenea, există riscul transmiterii unor infecţii, precum hepatita B,C,D şi chiar virusul HIV.

Lipsa de timp este motivul cel mai des invocat de persoanele care aleg să-şi facă singuri injecţiile.

Riscurile sunt mari. O injecţie făcută incorect poate duce la hiperemie, o afluenţă excesivă de sânge într-un organ sau într-un ţesut, la hematom, o aglomerare de sânge uscat, la spargerea vaselor sangvine, lezarea terminaţilor nervilor şi abcesele.

Potrivit Agenţiei pentru Sănătate Publică, anual, aproape 160 de pacienţi din Republica Moldova suportă astfel de intervenţii chirurgicale.

În cazul în care abcesul nu este tratat la timp, el se transformă într- un flegmon.

Pentru a reduce riscului de complicaţii post-injecţie şi prevenirea transmiterii unor infecţii, există reguli stricte şi totul începe de la spălatul mâinilor cu apă şi săpun.

După ce medicamentul a fost introdus în seringă, în condiţii sterile, acesta poate fi injectat.

După utilizare, seringile devin deşeuri periculoase. În Republica Moldova nu există un cadrul legal privind acumularea deşeurilor medicale de la populaţie. Multe instrumente şi preparatele farmaceutice utilizate sunt aruncate la gunoi. În cazul spitalelor, acestea sunt distruse în condiţii de siguranţă de către cpmpanii specializate.
Similare
RECOMANDĂRI