Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Mai cumpătaţi după sărbători. Risipa alimentară a scăzut

Pofta de cumpărături a românilor a revenit la scurt timp după intrarea în noul an. Aşa că mulţi au profitat de redeschiderea hipermarketurilor pentru a completa necesarul. După mesele îmbelşugate şi mâncărurile grele din perioada sărbătorilor, mulţi se orientează acum către legume şi fructe sau produse de dietă. În plus, cel puţin la nivel declarativ, a scăzut şi risipa alimentară.

După ce au cumpărat cât au putut înaintea Crăciunului şi a Revelionului, românii s-au întors în hipermarketuri în a doua zi din noul an. Sătui de fripturi, cârnaţi, piftie, sarmale şi cozonaci, au căutat alimente mai uşoare.

Marile magazine din Timişoara s-au umplut din nou de oameni. Cele mai căutate raioane sunt cele cu fructe şi legume.

Cumpărătorii aleg acum produse mai puţine şi cu un număr mai mic de calorii.

Şi la Constanţa, după febra cumpărăturilor de Crăciun şi Revelion, clienţii au reveni în magazine, însă doar pentru strictul necesar.

Mulţi români au ţinut să-şi înnoiască garderoba la început de an.

Tendinţa românilor spre cumpătare după sărbători este confirmată şi de specialiştii în domeniul alimentar.

Am început să conştientizăm că risipa alimentară nu este bună, nici dacă  discutăm despre mâncarea la nivel mondial, nici dacă discutăm despre deşeuri alimentare. Faţă de alţi ani, românii şi-au luat şi au pus pe masă, conform tradiţiei, ceea ce a fost necesar consumului pentru două zile. Lucru ăsta s-a întâmplat şi din cauza veniturilor scăzute pe care le au, şi din cauza preţurilor crescute la alimente”, spune Dragoş Frumosu, preşedinte Federaţia Sindicatelor din Industria Alimentară.

Datele Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din guvern arată că în România se aruncă zilnic peste 6-000 de tone de alimente, adică 2,2 milioane de tone anual. Ţara noastră este pe locul al nouălea în lume la risipă alimentară. Jumătate din deşeurile alimentare provin din gospodării.

Similare
RECOMANDĂRI