Omul care a înscris R. Moldova în Cartea Recordurilor Guinness. Deţine zeci de colecţii unice în lume
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Omul care a înscris R. Moldova în Cartea Recordurilor Guinness. Deţine zeci de colecţii unice în lume

Deţine recordul Guinness pentru cea mai mare colecţie de potcoave din lume şi este fondatorul Muzeului Serviciului Vamal.

Tot el a creat din monede cea mai mare hartă a R. Moldovei, care îşi aşteaptă rândul să fie înscrisă în Cartea Recordurilor.

Este vorba despre renumitul colecţionar moldovean Petru Costin, cunoscut în întreaga lume, care ne-a prezentat impresionanta sa galerie, deocamdată singura din ţară, ce îşi va deschide uşile pentru vizitatori în curând.

A făcut studii în economie şi chiar a activat în domeniu o bună perioadă de timp. Pasiunea pentru istorie însă a fost mai puternică, ceea ce l-a determinat să înceapă să adune multe, foarte multe obiecte de artă, cu semnificaţie istorică.

De la economie până la Cartea Recordurilor Guinnes este o muncă de o viaţă.

Frumoasa poveste a colecţionarului moldovean ajuns în Cartea Recordurilor Guinness a început prin anii 66-67. Încă din clasa întâi, micul şcolar a început să colecţioneze stilouri. Peste ani, pasiunea a crescut şi pe lângă stilouri, Petru Costin a adăugat în colecţia sa monede şi diferite insigne,  transmite Unimedia.info

De atunci şi până în prezent, a fondat un muzeu, a participat la sute de expoziţii şi a primit zeci de distincţii şi diplome în ţară şi în străinătate, iar în curând, planifică să deschidă, în orăşelul Ialoveni, prima galerie din ţară, cu o valoare istorică nemaipomenită şi în care sunt expuse sute de obiecte din arheologie, etnologie, filatelie, istorie, numismatică, tehnologie şi heraldică.
 

Ideea creării Muzeului Serviciului Vamal i-a venit încă în anii 91-92, când şi-a început activitatea în cadrul instituţiei vamale, în calitate de specalist în economie şi în istoria obiectelor anticariat. „Cu regret, se scriau şi se scriu multe lucruri negative despre vamă, dar totuşi, facem multe lucruri pozitive pentru ţară, începînd de la impozitare şi terminând şi cu istoria. Aşa că am vrut să arăt partea istorică a ţării prin serviciul meu, prin activitatea în vamă. Dacă o să ne gândim numai la pâine, nici pâine nu o să avem. Trebuie să ne gândim şi la istorie şi la tot ce a fost frumos în ţară”, spune Petru Costin.
 

Visul urma să devină realitate abia în 2007, însă aşteptările nu au fost zadarnice. La 12 ani de la fondare, muzeul oglindeşte istoria activităţii Serviciului Vamal în detalii, de la începuturi, iar vizitatorii pot vedea atât obiecte personale ale foştilor conducători ai instituţiei, cât şi diverse uniforme şi obiecte de serviciu.

„În lume nu sunt muzee unde să vedeţi pe perete certificatul cu Recordul Guiness, în afară de R. Moldova”.

Deşi are colecţii cât pentru o clădire cu 5 niveluri şi nenumărate dictincţii, ordine şi diplome din zeci de ţări ale lumii, Petru Costin greu trece peste modestia de care dă dovadă. A ţinut să precizeze că deşi adună potcoave de mult timp şi deja cunoaşte „toţi caii din R. Moldova”, recordul pentru cele mai multe potcoave se datorează preşedintelui de atunci al Academiei de Ştiinţe, Gheorghe Duca, cel care, fiind impresionat de colecţie, a şi venit cu ideea de promovare la nivel internaţional. „Fără ajutorul lui avea să fie imposibil, mai ales că au foste expuse 3.200 de potcoave din secolul XIV până în XXI, toate foste în folosinţă”, a precizat colecţionarul.

O altă persoană care a contribuit la această realizare a fost şi preşedintele Congresului Azerilor din R. Moldova. Tot el a ajutat şi la crearea unei hărţi a Moldovei, lucrare executată din 164 de mii de monede, de către 100 de copii ai liceului AŞM şi care a fost acceptată deja de reprezentanţii Comisiei Guiness drept cel mai mare exponat din lume de acest fel. „A fost executată de copii după o tehnologie specială, mulţumiri lui Vugar Nagruzov, care m-a ajutat cu materiale speciale, după care am făcut repetiţii cu copiii şi am executat-o. Fiecare raion a fost expus în diferite monede, de diferite culori”.

„Un prieten mi-a spus: dle Costin, felicitări, sunteţi primul din sat. Poate şi din Chişinău? De fapt, sunt primul pe pământ!”

„Consider că aceste recorduri nu sunt doar ale mele, sunt şi ale AŞM, şi ale Liceului AŞM, şi ale Serviciului Vamal, unde activez până în prezent. Am avut emoţii plăcute, ce colecţionar sau cetăţean nu ar dori să aibă aşa record mondial, să fie recunoscut primul în lume? Am primit certificatul din mâna academicianului Duca, la înalta şedinţă ştiinţifică anuală în incinta AŞM, de acolo am primit informaţia că sunt acceptat şi după aceasta am primit multe felicitări. Şi din satul meu m-a sunat un prieten şi a spus: dle Costin, felicitări, sunteţi primul din sat. Poate şi din Chişinău? De fapt, sunt primul pe pământ”, îşi aminteşte, zâmbind, colecţionarul.

Eforturile lui nu s-au oprit însă aici. Petru Costin, împreună cu Muzeul Serviciului Vamal, planifică să expună încă două recorduri internaţionale, dar acestea rămân, deocamdată, un mare secret.

„Fac un lucru obştesc şi e gratis. Din 24 de ore, câteodată 20 le petrec în muzeu, pentru a restaura obiecte. Mă susţine familia, mai mult sunt mândri decât să mă critice, chiar am ajutor mare din partea lor. Totuşi, sunt multe obiecte din colecţie pe care cheltuiesc bugetul familiar”, recunoaşte eroul nostru.

Şi chiar dacă este nevoit să plătească sume deloc mici pentru a scoate din ţară exponatele pe care le prezintă la expoziţii în alte state, Petru Costin nu renunţă şi speră că, în viitor, această problemă va fi soluţionată de autorităţi: „Toate expoziţiile pe care le duc peste hotare se impozitează, eu plătesc impozit la stat câte 4.000 lei. Este o sumă enormă, aş putea să folosesc aceşti bani pentru a restaura un obiect. Aşa era până acum, vom vedea cum va fi în viitor, vom avea discuţii la minister, voi arăta toate documentele. Eu nu mă duc să vând acele exponate, nu îl arăt pe Costin acolo, arăt tricolorul, prezint Republica Moldova”.
 

Iar pentru că unele expoziţii se organizează la mii de kilometri de casă, colecţionarul este însoţit de unul dintre membrii familiei: „Când sunt în expoziţii, neapărat este prezent cineva din familie cu mine, mai ales când plec în depărtare, sunt deplasări de 4.000 de km într-o singură direcţie...”

O galerie pentru toată colecţia - visul mare al lui Petru Costin

Marele colecţionar moldovean visează să adune toate exponatele într-o singură galerie. „Visul meu este să am o galerie în care să încapă toate obiectele mele din colecţie. Până azi nu le-am văzut pe toate împreună, niciodată de când le colecţionez. Aici, în galeria pe care o vedeţi, sunt doar 20%”, ne-a mărturisit Petru Costin.
 

Galeria, ce urmează să-şi deschidă uşile pentru vizitatori în cel mai scurt timp, deţine şi o colecţie de peste 1.200 de chipiuri, berete şi uniforme ale diferitor instituţii vamale şi de forţă din întreaga lume, săbii orientale şi europene, pumnale, cuţite de vânătoare, baionete din oţel şi unelte de muncă, samovare, drapeluri şi icoane, gramofoane care cântă şi în prezent, toate de valoare istorică şi culturală ce datează din epoca de piatră până în secolul XX.

Galeria se află în Ialoveni, în drum spre Mileştii Mici, un alt deţinător al unui record Guinness, iar în viitor, Petru Costin planifică să realizeze un traseu al recordurilor în această regiune.

Similare
RECOMANDĂRI