Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Povestea basarabeanului din Nisporeni care lucrează ca poliţist în Franţa

Un basarabean din Nisporeni lucrează ca poliţist tocmai în Franţa, la Nice. El este la post pe Coasta de Azur alături de colegii francezi, cei care îl ajută şi îl îndrumă în activitatea de zi cu zi. Prin muncă şi perseverenţă a reuşit să obţină un post bine plătit şi apreciat în Franţa. Colega noastră, Irina Mihailici l-a prins de sărbători acasă şi i-a descoperit istoria vieţii.

Faceţi cunoştinţă cu Andrei Florea, cel care zi de zi are grijă de securitatea turiştilor şi a cetăţenilor francezi de pe Coasta de Azur.

„Ne ocupăm de straţionament, patrulăm, tot ce ţine de funcţiile unui agent de poliţie”, a declarat Andrei Florea.

În Nice, să fii poliţist, înseamnă să ai grijă şi de curăţenia oraşului, de comerţul stradal şi chiar de panourile publicitare, amplasate ilegal. Dorinţa de a îmbrăţişa profesia de poliţist a apărut acum doi ani.

„Eu am fost în serviciul militar şapte ani în Franţa. Am început a activa în secutitate dar la vile de oameni bogaţi. Nu era rău, dar la un moment dat este o limită unde tu nu poţi să progresezi”, a spus Andrei Florea.

A ajuns în poliţia Nice datorită calităţilor sale. Cel mai important este să cunoşti la perfecţie legislaţia.

„Concursul e în funcţie publică, deci ai zece mii de candidaţi unde sunt doar 400 de locuri.  Este concursul de admitere scrisul, ca un examen, scrisul şi orarul şi probele sportive”, a menţionat Andrei Florea.

Andrei cunoaşte limbile engleză, rusă, italiană şi franceză, ceea ce îi permite să interacţioneze mai uşor cu turiştii. Localnicii simt însă că nu este francez get-beget.

„Eu nu vorbesc franceza curat, deci am un accent. Când mă adresez oamenilor asta se simte îndată şi asta îi blochează un pic. Dar nu e într-atât de mare problemă”, a spus Andrei Florea.

Munca este însă una interesantă, dar extrem de periculoasă.

„Nu toţi se conformează cerinţelor noastre şi chiar s-a întâmpat că am fost luat pe parbrizul maşinii. A fost un individ nu chiar beat, nu a vrut să se conformeze, a crezut că o să mă feresc”, a spus poliţistul.

Andrei munceşte şi în zilele libere, doar că asupra dezvoltării spiritului de observaţie şi îmbunătăţirii tacticilor de reţinere a infractorilor.

Şi pentru ca francezii să îi cunoască rădăcinile, el îi familiarizează cu cântecele din Republica Moldova. Aşa îşi mai alină şi el dorul.

În acest an Andrei, Florea vrea să facă studii în Drept, în Nice, cea care o să îi permite să obţină o funcţie mai înaltă pe viitor.

 
Similare
RECOMANDĂRI