Promo-LEX: Restabilirea posturilor de poliţie de sector ar anula reforma poliţiei
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Promo-LEX: Restabilirea posturilor de poliţie de sector ar anula reforma poliţiei

Asociaţia Promo-LEX constată că restabilirea posturilor de poliţie şi a activităţii poliţistului de sector în fiecare localitate, anulate în 2011 şi 2012, ar putea deturna cursul implementării activităţii poliţieneşti comunitare. Oferind un comentariu asupra iniţiativei lansate de către prim-ministrul Ion Chicu, Promo-Lex constată că atât această iniţiativă ar putea conduce la nevalorificarea şi irosirea resurselor financiare alocate în ultimii ani pentru reforma poliţiei şi ar anula eforturile depuse în acest sens.

Potrivit Asociaţiei, care a monitorizat procesul de reformă a poliţiei, eşuarea reformei ar putea diminua credibilitatea autorităţilor publice centrale în faţa cetăţenilor şi a partenerilor externi de dezvoltare. Promo-LEX menţionează că între 2016–2019, perioada implementării Strategiei de Dezvoltare a Poliţiei, numărul sectoarelor de poliţie a fost redus de la 205 la 173.

Asociaţia mai constată că, între 2016 şi 2019, s-a optimizat activitatea sectoarelor de poliţie, sub conducerea unui şef al sectorului de poliţie, conform principiului specializării – „activitatea angajaţilor în teritoriile administrative deservite prin ataşarea de o anumită localitate (post de poliţie) fiind o practică depăşită şi care nu mai corespunde evoluţiei actuale a societăţii”.

În ultimii patru ani, până la 15% dintre funcţiile IGP au rămas vacante, iar pentru 2019–2020 au fost instituite sau extinse moratorii pentru acestea. Promo-LEX salută iniţiativa de majorare a salariului poliţistului de sector şi de dotare a acestuia, însă consideră că aceleaşi beneficii trebuie oferite tuturor angajaţilor poliţiei. Potrivit Asociaţiei, atât timp cât prin politica statală se instituie moratorii asupra funcţiilor vacante şi nu sunt depuse eforturi pentru suplinirea acestora, mărirea salariului şi dotarea nu vor duce la acordarea serviciilor de calitate şi de reacţionare promptă la sesizările cetăţenilor.

Promo-LEX tinde să creadă că declaraţiile conducerii ţării privind asigurarea fiecărei localităţi cu câte un ofiţer de sector înseamnă recunoaşterea erorii la adoptarea moratoriului de încadrare a circa 2684 persoane în cadrul MAI, precum şi necesitatea stringentă de suplinire, în special a numărului de ofiţeri de sector.
Similare
RECOMANDĂRI