ZdG: Cât de pregătită este Republica Moldova pentru combaterea coronavirus şi pericolul coletelor din China
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

ZdG: Cât de pregătită este Republica Moldova pentru combaterea coronavirus şi pericolul coletelor din China

Nicolae Furtună, directorul Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică a vorbit într-un interviu pentru Ziarul de Gardă despre coronavirus, pericolul coletelor din China, dar şi despre paşii ce urmează a fi urmaţi dacă în Republica Moldova s-ar depista cazuri de infecţii.

Coronavirusul este un virus vechi, dar tulpina actuală, descoperită în China, este una nouă. Potrivit lui Nicolae Furtună, în Republica Moldova se cunoaşte demult acest virus. În R. Moldova, a fost depistat, identificat şi confirmat în laborator nu o singură dată coronavirusuri, care provoacă viroze respiratorii acute în sezonul de iarnă. Virozele sunt provocate de două categorii de virusuri – cele gripale şi cele non-gripale. Preponderent, acestea se transmit pe cale aerogenă – prin tuse şi strănut. Mai există transmiterea pe cale de contact, dar ea e de scurtă durată.

"Prin colete nu se transmite. Coletul se face în China şi, până ajunge aici, trece ceva timp. Dar perioada medie de supravieţuire a coronavirusului e mică. Virusul gripal are perioadă mai mare de supravieţuire", susţine directorul Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică.

În cazul în care va fi confirmată tulpina de coronavirus la un pacient din Republica Moldova, Nicolae Furunăspune că: "La prima etapă, vor fi internaţi la Spitalul de boli infecţioase „Toma Ciorbă”. Acolo e Catedra de boli infecţioase, tropicale şi parazitologie medicală, care dispune de personal bine pregătit, cu titluri ştiinţifice. Avem şefi de secţie care au văzut un număr impresionant de diverse cazuri".

Întregul interviu îl puteţi accesa pe site-ul zdg.md.
 
Similare
RECOMANDĂRI